Friday, June 27, 2014

Ispovest bivse SEO...devojke za sve

Nikada neću zaboraviti mog prvog klijenta (koji će ostati anoniman). Bila je to kompanija transport i skladištenje. Bila je to kompanija kojoj sam pokušao da prodam sajt.

Vidite, pre nego što sam se upustio u SEO prodavao sam web resenja malim biznisima. Da, bio sam momak prodaje. Jedan od načina da pobedim moje konkurenate je da razgovaramo o SEO i dokazem i pokazem kako druge agencije malo znaju o tome. Nisam samo pricao praznu pricu, pokazao sam ih sve njihove greške.

Onda je jednog dana samo se skupili u konferencijsku salu i rečeno nam je da više nema posla!
Nismo plaćani mesecima.

Nešto čudno se dogodilo nekoliko sati kasnije - toliko da će zauvek promeniti tok moje karijere - moj prvi klijent me je zvao.To je bio onaj vlasnik kompanije za transport i selidbe. Rekao mi je da je razmišljao mnogo o SEO nakon što sam mu pokazao da ga on nije rangiran na bilo kom pretrazivacu za bilo koju kljucnu rec. Ni sa imenom njegove kompanije. On nije hteo novi web sajt, jer je imao jedan sajt vec napravljen. Rekao sam mu da bih rado da ga upoznam sa mojim poslodavcem jer...samo sam znao za SEO, a zapravo nikada nisam igrao u SEO igri.


On mi je ljubazno rekao da on nije bio zainteresovan da se gledamo sa mojim bivšim poslodavcem i insistirao da upravo ja radim taj SEO posao. Po prvi put u mojoj digitalnoj karijeri sam dosao u poziciju da izvršim ono što sam verbalno zalagao godinama! Uplašio sam se zaista, priznajem.

Šest nedelja kasnije, moj telefon je zazvonio. To je bio moj prvi klijent. Zove me na večeru. U restoranu, rekao mi je da je upravo sklopio ugovor vredan pola miliona eura i to sa covekom koji je dosao do njegovog sajta kucajuci jednu od fraza na Yahoo.
 
U tom trenu sam shvatio marketinške potencijale ove delatnosti To je taj SEO i bilo je lako, prosto k'o pasulj. Moja "marketing" zvezdana karijera je rođena. Marketing je pod navodnikom, jer punjenje sajta ključnim rečima nikada nije zaista marketing.

1 comment: